Για ακόμα μία χρονιά η ΕΣΕΕ τιμά την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου στις 22 Σεπτεμβρίου. Για μία ακόμα χρονιά, το ελληνικό εμπόριο εξακολουθεί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας και ένας από τους σημαντικότερους εργοδότες στην ελληνική αγορά εργασίας. Για ακόμα μία χρονιά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση συνεχίζουν να ταλανίζουν τους Έλληνες μικρομεσαίους. Για μία ακόμα χρονιά το επίδικο της ανάκαμψης της οικονομίας είναι ο συλλογικός στόχος που δίνει ελπίδα σε εμπόρους και επιχειρηματίες. Για το ελληνικό εμπόριο η εφετινή Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου είναι μία σημαντική ευκαιρία για να εκφράσει προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας την αγωνία του και προς την πολιτική ηγεσία τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του. Οι έλληνες έμποροι δεν είναι αναλώσιμοι, ούτε βέβαια οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι» για τα προβλήματα της χώρας. Ασκούν μία οικονομική δραστηριότητα που είναι βαθιά εγγεγραμμένη στην οικονομική δομή της χώρας και έχουν δημιουργήσει μία σημαντικότατη επιχειρηματική παράδοση που βαραίνει στο παρόν και διανοίγει προοπτικές για το μέλλον. Γι’ αυτόν το λόγο διεκδικούν ενεργά τα αιτήματά τους, κατέρχονται στο δημόσιο διάλογο με αξιοπρέπεια και με πλήρως τεκμηριωμένες θέσεις. Ουδέποτε ενέδωσαν στη δημαγωγία και στην εύκολη διαμαρτυρία και πάντοτε επεδίωξαν τη συνεννόηση και τη σύμπνοια για να υπερβεί η πατρίδα μας την καταστροφική συνθήκη της κρίσης.

 

Έτσι, με αφορμή την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, η ΕΣΕΕ διατυπώνει εκ νέου τα τρία αιτήματα της Μμε επιχειρηματικότητας, τα οποία θα δώσουν διέξοδο στη Μμε επιχείρηση που βιώνει τεράστια δυσπραγία. Το πρώτο αίτημα αφορά στη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «επιχειρηματικού» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πολύ συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking εκ μέρους των καταναλωτών. Τον καθορισμό ποσοστού, αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

 

Το δεύτερο αίτημα αφορά σε μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η άμεση αναστολή της ισχύος των δυσμενών προϋποθέσεων που κάνουν πιο εύκολη την απένταξη των οφειλετών και άρχισαν να εφαρμόζονται από 1/7/2016 καθώς και διάσωση της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων μέχρι και 31/12/2017.

Το τρίτο αίτημα είναι το «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ, με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών, προκειμένου αφενός να διευκολυνθεί μία σημαντική μερίδα ασφαλισμένων του Ταμείου και αφετέρου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και η ρευστότητά του. Η υποβληθείσα τεκμηριωμένη θέση της ΕΣΕΕ αφορά αποκλειστικά και μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2010 – 2016, διάστημα κατά το οποίο επήλθε δραματική συρρίκνωση του τζίρου των επιχειρήσεων με συνέπεια την αδυναμία καταβολής των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών. Ως εκ τούτου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν πριν από την περίοδο της κρίσης δεν περιλαμβάνονται στην προτεινόμενη ρύθμιση. Η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης πρότασης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αμεσότερη, χωρίς χρονοτριβές και καθυστερήσεις, επειδή σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος περαιτέρω διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Είναι σαφές ότι τόσο ο κ. Πρωθυπουργός όσο και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, αποδέχτηκαν και στήριξαν τα τρία αιτήματα της ΕΣΕΕ. Είναι εξίσου σαφές ότι οι θεσμοί στάθηκαν αρνητικοί απέναντι σε αυτά, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. Καλούμε τους εκπροσώπους των θεσμών να επανεξετάσουν τη θέση τους. Οι Έλληνες μικρομεσαίοι δεν επιθυμούν να απαλλαγούν των οφειλών τους, αλλά αντίθετα ζητούν ορισμένες στοχευμένες παρεμβάσεις για να είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις. Οι Έλληνες έμποροι δεν είναι μπαταχτσήδες. Είναι σκληρά εργαζόμενοι επαγγελματίες, που αγωνίζονται καθημερινά για να διασφαλίσουν το μέλλον των οικογενειών τους και των οικογενειών των εργαζομένων τους. Θα πρέπει να σταματήσει ο στιγματισμός και η δαιμονοποίηση του Έλληνα Μμε επιχειρηματία, καθώς εν τέλει εμείς είμαστε από τις βασικές πηγές εσόδων για τα δημόσια ταμεία. Είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση στοιχειώδους κοινής λογικής, για να αποτραπούν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις και καταστάσεις ασφυξίας στην αγορά. Άμεση επιδίωξη της ΕΣΕΕ είναι η ακόμα πιο πεισματική διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων στο επόμενο διάστημα από όλους τους αρμοδίους και η εκκίνηση μίας γενικότερης συζήτησης για το μέλλον της ελληνικής αγοράς. Το ΔΣ της ΕΣΕΕ εύχεται χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους ηρωικούς εμπόρους της Χώρας, τις οικογένειές μας, καθώς και στους εμποροϋπαλλήλους, τους πελάτες και τους συνεργάτες μας.