O Εμπορικός Σύλλογος Βόλου απέστειλε αίτημα λήψης μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον Υπουργό Οικονομικών , κ. Σταϊκούρα Χρ., στον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Τριαντόπουλο Χρ. και στους Βουλευτές Μαγνησίας, μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις όλης της χώρας κι όχι μόνο των πληγεισών περιοχών, που τέθηκαν σε «καραντίνα». Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μια περίοδο που η χώρα διανύει μια πρωτόγνωρη οικονομική ύφεση λόγω της ανεξέλεγκτης έξαρσης της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19 παγκοσμίως.
Το φαινόμενο της επιδημίας έχει επηρεάσει σε παγκόσμιο επίπεδο τον κλάδο του εμπορίου και κλονίζει την εύρυθμη λειτουργία κυρίως των μικρών επιχειρήσεων. Δυστυχώς, η αγοραστική κίνηση έχει υποστεί ύφεση καθώς το μέτρο του περιορισμού «κατ’ οίκον» δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και των τοπικών αγορών.
Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ώστε να αποφευχθεί η άμεση και καθολική επίπτωση στην αγορά. Τίθεται, λοιπόν, ένα μείζον οικονομικό πρόβλημα, πως οι μικρομεσαίοι έμποροι κι επιχειρηματίες σε όλη τη χώρα κι όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές θα αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους προς την Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις Τράπεζες και τους Προμηθευτές, πως θα καλύψουν, οικονομικά, τα λειτουργικά έξοδα που τρέχουν, τα ενοίκια, τις μισθοδοσίες των υπαλήλων αλλά και την παρατεταμένη άδεια ασθένειας για όσους από τους υπαλλήλους τους χρειαστεί να παραμείνουν δικαιολογημένα εκτός εργασίας.
Ακόμη, κι αν η επιχειρήση δεν βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας, παρόλα αυτά στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας και των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων της χώρας, το πρόβλημα μετακυλύεται σε όλες τις επιχειρήσεις ανά τη χώρα καθώς αδυνατούν να εισπράξουν τις απαιτήσεις, που απορρέουν από τη μεταξύ τους συνεργασία. Επομένως το πρόβλημα είναι καθολικό.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου υιοθετεί τις προτάσεις του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου της ΕΣΕΕ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την επιδημία του κορωνοϊού Covid-19, οι οποίες έχουν ως εξής:
- Ζητείται από τις εθνικές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να διασφαλίσουν την ρευστότητα αλλά και το κεφάλαιο κίνησης για τις ΜμΕ χρησιμοποιώντας το υπάρχον θεσμικό εθνικό πλαίσιο.
- Παροτρύνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί προς την διαμόρφωση μηχανισμών που θα υποβοηθήσουν τις ΜμΕ να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.
- Προτείνεται η αξιοποίηση των εναπομεινάντων funds της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατεύθυνση παροχής του αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης των ΜμΕ.
Στο πλαίσιο αυτών ακριβώς των μηχανισμών, τα άμεσα μέτρα που προτείνουμε και πρέπει να ληφθούν, είναι τα ακόλουθα:
- Απόδοση έκτακτου βοηθήματος λειτουργίας και κίνησης ύψους 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν προσωρινά ή λειτουργούν σε περιοχές που έχουν ληφθεί μέτρα βάσει της ΠΝΠ.(Βοήθημα που θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές).
- Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς.
- Αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και πάλι την αποκατάσταση της λειτουργίας της τοπικής αγοράς.
- Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών για τις πληττόμενες περιοχές και επιχειρήσεις.
- Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
- Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
- Προσωρινή απόδοση εργοδοτικού δικαιώματος για απαίτηση ελέγχων στους εργαζόμενους.
- Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μακροχρόνιων απουσιών των εργαζομένων λόγω της επιδημίας.
- Αναστολή καταβολής ενοικίων επιχειρήσεων τουλάχιστον για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο τρέχοντος έτους και μέριμνα αποπληρωμής αυτών έως 31/12/2020.
Τα ως άνω μέτρα θα πρέπει να ισχύσουν σε όλες τις επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας κι όχι μόνο στις πληγείσες περιοχές.
Αιτούμαστε, λοιπόν, για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης οικονομικής καταστροφής να ενεργοποιηθούν άμεσα τα αντανακλαστικά των αρμοδίων φορέων και να προβούν άμεσα σε μέτρα στήριξης όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτοφανή ραγδαία οικονομική ύφεση.
Ευελπιστούμε σύντομα να αντιμετωπιστεί με το πιο ανώδυνο τρόπο η πανδημία που επιφέρει ένα μεγάλο κόστος ανθρώπινης ζωής και δυστυχώς, πολλαπλές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό γενικότερα.