O Πρόεδρος, Απ. Οντόπουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Βουλευτή Μαγνησίας κ. Μεϊκόπουλο Αλέξανδρο κι ανέπτυξαν ουσιώδη ζητήματα και προβλήματα που ταλανίζουν το εμπόριο αλλά και την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Τη συζήτηση πλαισίωσαν οι κ.κ. Σακελάρης Γ. ( Α’ Αντιπρόεδρος), Σαμουηλίδη Ε. (Β’ Αντιπρόεδρος, Χακίμ Αμ. ( Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων), Αβαριτσιώτης Κ. (Έφορος) και Λαρυγγάκης Π ( Σύμβουλος), οι οποίοι έθεσαν την απαίτηση να εισακουστούν τα προβλήματα των εμπόρων.
Αρχικά, ο κ. Οντόπουλος Απ. τόνισε το μεγάλο πρόβλημα υψηλού κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων από την Κίνα και τις τρίτες χώρες, όπου η εκτίναξη του προκαλεί έντονη ανησυχία για αύξηση τιμών εμπορευμάτων, το οποίο θα επωμιστούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές. Σε μια περίοδο που η αγορά υποφέρει από χαμηλή ρευστότητα, χαμηλή κερδοφορία και συνεχόμενη πτώση των τζίρων , όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΣΒ «απέχουμε πολύ ακόμη από την κανονικότητα, η αγορά δεν έχει βρει το βηματισμό της και οι περικοπές των ενισχύσεων όπως της μειωμένης καταβολής των ενοικίων θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο όλες τις μικρές επιχειρήσεις» και οδηγεί σε επερχόμενα λουκέτα, τα οποία θα πλήξουν την οικονομία.
Για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου για την κατάργηση της Κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, -πλην των τριών (3) Κυριακών εορταστικών περιόδων- οι οποίες όπως έχει αποδειχθεί δεν συμβάλλουν ούτε στην αύξηση των τζίρων ούτε στη δημιουργία θέσεων εργασίας παρά μόνο δημιουργούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ των πολυκαταστημάτων. Επίσης, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης για πρόωρη έναρξη εκπτωτικής περιόδου και η ολιγωρία διευκρίνισης για προαιρετική λειτουργία της Κυριακής δεν αφήνει περιθώρια παρά να υποθέσουμε ότι αποτελεί μεθοδευμένη κίνηση ενίσχυσης πολυκαταστημάτων κι όχι των μικρών επιχειρήσεων. Η χρονική επέκταση των εκπτώσεων και οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν αποτελούν, σαφώς, μέτρο ανάπτυξης της μικρομεσαίας επιχείρησης. Από την άλλη, τα μέτρα ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου δεν στάθηκαν ικανά για να βοηθήσουν τις μικρότερες επιχειρήσεις να στήσουν ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop). Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι μια μορφή ανάπτυξης για την επιχείρηση, μορφή επένδυσης για την αναπλήρωση «χαμένων» πωλήσεων στα μέσα της πανδημίας αλλά και ενίσχυση θέσεων εργασίας για καταρτισμένους και εξειδικευμένους υπαλλήλους στην ηλεκτρονική πώληση. Το κράτος πρέπει να στηρίξει τη δημιουργία e-shop των φυσικών καταστημάτων με ουσιαστικά κίνητρα για τους εμπόρους και την εκπαίδευση υπαλλήλων στον τομέα της πληροφορικής και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος ΕΣΒ « Εμείς είμαστε μικρές επιχειρήσεις, θέλουμε να στηρίξουμε τον εργαζόμενο» για αυτό καλούμε το κράτος να ανοίξει θέσεις εργασίας για ένα εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ. Είναι καιρός οι μικρές επιχειρήσεις να εφοδιαστούν με μέσα για έναν επί ίσοις όροις ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις, που κερδοσκόπησαν την περίοδο της πανδημίας.
Ένα μείζον θέμα της τοπικής αγοράς είναι ορθός σχεδιασμός και η στοχευμένη προβολή της πόλης μας ως πόλος έλξης τουριστών κι όχι επισκεπτών, διαφοροποιώντας την ανάγκη της εποχικής επισκεψιμότητας και την οργάνωση του τουρισμού, την βελτίωση υποδομών του λιμένος, την ανάγκη διαμονής τουριστών στην πόλη αφενός για τη διάδοση της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου κι αφετέρου για την υγιή οικονομία του. Σ’ αυτό το σημείο ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου είναι κάθετος ότι η εμπορική αγορά δεν είναι παιχνίδι πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα για δωρεάν παροχή ψυχαγωγίας αντίθετα είναι ένας νευραλγικός τομέας της ελληνικής οικονομίας και μόνο με σοβαρότητα και με επενδυτικές προοπτικές μπορεί να αναπτυχθεί. Η αγαστή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη για την άνθιση του τόπου μας.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΣΒ έθεσε έναν σφοδρό προβληματισμό για το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου και το ενδεχόμενο ενός τέταρτου lockdown , που θα ρημάξει την αγορά. Είναι αδήριτη ανάγκη η παροχή εργαλείων ρευστότητας, υπουργικές αποφάσεις με εγκυρότητα και πρόληψη, που θα αφορούν την αποπληρωμή των οφειλών με ρυθμίσεις ουσιαστικές κι όχι επιβαρύνσεις στις ήδη υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, μέτρα για τις επιταγές και απαλλαγή από την υποχρέωση επιστροφής των επιστρεπτέων καταβολών. Ο Βουλευτής κ. Μεϊκόπουλος Αλ συμμερίστηκε την αγωνία των εμπόρων και υποσχέθηκε να θέσει προτάσεις για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.