Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας εφαρμογής “myDATAapp” στα γραφεία της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι επιχειρηματίες θα μπορούν να διενεργούν συναλλαγές με την Εφορία, μέσω των φορητών τους συσκευών – κινητών και tablets.
Η νέα εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα τόσο σε Φυσικά πρόσωπα (Ατομικές επιχειρήσεις) όσο και στα αντίστοιχα Νομικά (Εταιρείες) να εκδίδουν άμεσα από οπουδήποτε και οποιαδήποτε ώρα επιθυμούν φορολογικά παραστατικά (τιμολόγια) από τα κινητά ή τα tablets τους, τα οποία θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στο “myDATA”. Πέραν τούτου, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να παρακολουθούν λεπτομερώς τα έσοδα και τα έξοδα της επιχείρησής τους και κυρίως να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, διαδικαστικές και ταμειακές, απέναντι στο Δημόσιο. Οι νέες ψηφιακές δυνατότητες εκτιμάται πως θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τις επιχειρήσεις, απλοποιώντας σειρά διαδικασιών, προσφέροντας ταυτόχρονα επιπλέον επιλογές στους υπόχρεους, όπως:

  • Αποθήκευση βασικών φορολογικών εγγράφων/παραστατικών στις φορητές συσκευές των επιχειρηματιών (φορολογική ενημερότητα, τέλη κυκλοφορίας, πιστοποιητικά, στοιχεία Μητρώου).
  • Πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στα δεδομένα εσόδων και εξόδων σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας αντικειμενική αποτύπωση της συνολικής εικόνας της επιχείρησης.
  • Ενημέρωση για ανεξόφλητες και εκπληρωμένες φορολογικές υποχρεώσεις.
  • Διαχείριση πελατολογίου μέσω κινητού/tablet.
  • Ασφαλές περιβάλλον διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω IRIS ή κάρτας.
  • Παρακολούθηση και διαχείριση αιτημάτων και ραντεβού με την Εφορία κ.α.
  • Λήψη και διαχείριση εξατομικευμένων μηνυμάτων και ενημερώσεων από την ΑΑΔΕ.
  • Διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου.
  • Δυνατότητα ταχύτερης εισόδου στην εφαρμογή (quick login) και διενέργειας συναλλαγών σε ασφαλές περιβάλλον, μέσω χρήσης PIN ή και βιομετρικών στοιχείων (δακτυλικό αποτύπωμα), στο πλαίσιο πρόβλεψης πολλαπλών δικλείδων ασφαλείας.
  • Δυνατότητα αμεσότερης εξυπηρέτησης και υποβολής ερωτημάτων στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ.

Διαβίβαση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής, η οποία θα καταστεί διαθέσιμη στις αρχές του β΄ τριμήνου 2025 και θα είναι υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 200.000 ευρώ.

Προϋποθέσεις αξιοποίησης της εφαρμογής & υποχρεώσεις των επιχειρήσεων
Η νέα δωρεάν εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ  στους συνδέσμους https://apps.apple.com/us/app/mydataapp/id6738956327 & https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.aade.mydataapp απευθύνεται σε επιχειρήσεις, χρήστες της ψηφιακής εφαρμογής “timologio”, που επιθυμούν να εκδώσουν παραστατικά μέσω κινητής συσκευής. Αν δεν υπάρχει λογαριασμός της επιχείρησης στην εφαρμογή “timologio”, θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να δημιουργηθεί απαραιτήτως ένας και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η δημιουργία από το διαχειριστή της επιχείρησης των «Φιλικών Διαπιστευτηρίων» (κωδικοί Taxisnet), μέσω της εφαρμογής “myDATAusers” (https://www.aade.gr/mydata). Τα εν λόγω Διαπιστευτήρια διασφαλίζουν ότι μόνο εξουσιοδοτημένα άτομα έχουν πρόσβαση στις λειτουργίες της εφαρμογής και αποθηκεύονται αυτόματα στις κινητές συσκευές, χωρίς να απαιτείται κάθε φορά ο συγκεκριμένος κωδικός για την είσοδο στην εφαρμογή «timologio».
Επιπλέον, για να καταστεί εφικτή η έκδοση παραστατικών μέσω της εφαρμογής “myDATAapp”, οι επιχειρήσεις αφού εισέλθουν  στην εφαρμογή “timologio” πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες:

  • να ενημερώσουν/επικαιροποιήσουν  τα γενικά στοιχεία της επιχείρησής τους,
  • να καθορίσουν τις κατηγορίες των παραστατικών τους και
  • να εναρμονίσουν τα αγαθά ή τις υπηρεσίες τους, όπως και τις σειρές έκδοσης τους, με την κωδικοποίηση/χαρακτηρισμό που ισχύει στις ψηφιακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ.

Εντός των προσεχών μηνών αναμένεται ο εμπλουτισμός των ήδη υφιστάμενων  υπηρεσιών του “myDATAapp” και η βελτίωση του βαθμού διαδραστικότητάς του με λοιπές ψηφιακές εφαρμογές και πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου,  με στόχο την εντατικοποίηση του περιορισμού των γραφειοκρατικών βαρών των επιχειρήσεων  και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΟΔΗΓΟ ΤΗΣ ΑΑΔΕ